Het weekend van vrijdag 11 tot zondag 13 september mogen de bierliefhebbers alvast aanstippen in hun agenda: op de Markt in Geel komt namelijk een pop-up bierproefcafé. Het pop-up-concept maakt dat het slechts tijdelijk is, één weekend in dit geval dus. Gelenaar Igor Michiels wil op deze manier de Belgische bieren promoten en iedereen warm maken om eens iets anders te proberen. Voor € 1,50 drink je al een proefglas.

Pop-up restaurants en winkels duiken steeds vaker op. Geen slechte zaak aangezien het ondernemers of verenigingen de kans geeft een concept verder uit te werken. "Pop-up 24/40" is zo een idee van Gelenaar - al is hij intussen uitgeweken naar Mechelen - Igor Michiels die gebruik zal maken van het pand van Noma's op de Markt in Geel om er een heus bierproefcafé in onder te brengen.

Hij is echter niet aan zijn proefstuk toe in de bierwereld, zo is hij de oprichter van de studentenvereniging "BierKultuur" aan de VUB en plaatste hij in 2008 een database online met alle info over Belgische bieren.

Hij zag destijds al meer muziek in speciaalbieren dan in 'gewone' pils! Zowel de studentenvereniging als Igors eigen vereniging "bierkonven.be" streven dan ook naar de promotie van Belgische speciaalbieren. Dit kadert dan ook de lancering van het pop-up bierproefcafé.

"Eind 2014 heb ik voor de eerste keer het concept uitgeprobeerd in Itegem", zegt hij. "Ook toen droeg het de naam 24/40, wat staat voor 24 brouwerijen en 40 bieren. Het is eveneens een verwijzing naar de postcode van Geel. Waar ik het pop-up 24/40 bierproefcafé ook organiseer, de link met Geel blijft behouden, dat vind ik niet onbelangijk."

Na Itegem viel zijn oog dus op die link: Geel zelf. "Na wat zoekwerk ben ik terecht gekomen bij de mensen van Noma's. Ze waren meteen enthousiast. Nu ze op vakantie zijn heb ik twee weken de tijd om het pand wat voor te bereiden. Maar na het weekend moet ik uiteraard alles weer opruimen", lacht Michiels.

Waar de nieuwsgierigen zich mogen aan verwachten? Van de veertig bieren - allen op fles - zijn er een tiental bekende aan de ene kant en een tien vrijwel niet de verkrijgen aan de andere. De overige bevinden zich hiertussen. Zo is er voldoende keuze voor de meer en minder geoefende bierproever.

Omdat het een proefcafé betreft zullen de bieren in proefglaasjes van 15cl te verkrijgen zijn. Hiervoor betaalt u amper € 1,50 tot maximum € 2 voor de echt exotische bieren. Geen dure bedoening, aangezien het om promotie van het Belgisch bier draait en niet om winst. Het klassieke aanbod van frisdrank is natuurlijk ook verkrijgbaar, net als een hapje zoals kaas, salami en croques. Toch nog een opmerking; de koffie is ook een specialleke: een zelfgebrande.

Igor Michiels verwelkomt u graag van vrijdag 11 september tot en met zondag 13 september al pop-uppend op de Markt in Geel. (Open: vrijdag 18.00u.-middernacht; zaterdag: 7.00u.-middernacht; zondag: 10.00u.-22.00u.).  Meer informatie op www.popup2440.be. De bierdatabase vindt u terug op www.bierkonvent.be.

PRAKTISCHE INFO

pop-up 24/40
(een bierproefcafé met 40 verschillende bieren van 24 verschillende brouwerijen, in proefglaasjes)
vrijdag 11 (vanaf 18.00u.) t.e.m. zondag 13 september (22.00u.)
Markt; 2440 Geel - http://www.popup2440.be - facebook-event: http://www.facebook.com/events/845541822196412